مضرات غذاهای طبع سرد

غذاهای موجود در جهان، طبیعت‌های مختلفی دارند؛ برخی از این غذاها می‌توانند درجه حرارت بدنتان را زیادتر کنند و برخی باعث سردی بدنتان می‌شوند. بنابراین برای سلامت روحی و جسمی بهتر است؛ مزاج و طبع بدنتان را بشناسید و متناسب با آن از مواد غذایی مختلف استفاده کنید. علاوه بر این استفاده از مواد غذایی با طبع سرد و گرم در فصل مناسب و در کنار مصلح به همه افراد توصیه می‌شود. درصورتی‌که این موارد رعایت نشود ممکن است به بیماری مختلفی دچار شوید. یکی از این مواد غذایی که ممکن است بدن را تحت تأثیر قرار داده و دچار مشکل کند؛ مواد غذایی با طبع سرد است که در صورت استفاده در افراد سرد مزاج باعث بی‌حالی، درد مفاصل، اسهال و.. می‌شود. در این مطلب با ما همراه باشید تا با مواد غذایی طبع سرد و گرم و مضرات غذاهای طبع سرد بیشتر آشنا شوید.

طب سنتی و طبع غذاها

طب سنتی از سال‌ها پیش به این نکته دست پیدا کرده است که بیشتر بیماری‌هایی که انسان‌ها به آن دچار می‌شوند به علت عدم تعادل در دما و انرژی داخلی بدن به وجود می‌آید و این عدم تعادل بر روی اندام‌ها تأثیر منفی گذاشته و باعث بیماری خواهد شد. بنابراین شما می‌توانید با شناخت طبیعت بدن خود و همچنین آگاهی از طبیعت سرد و گرم مواد غذایی بدن سالم‌تری داشته باشید. این یافته‌ها در طب سنتی ایرانی و چینی رواج داشته بسیاری از مردم این کشورها سعی می‌کنند از این طریق جسم و روح سالم‌تری داشته باشند.

درواقع توجه به سردی و گرم بودن غذاها باعث می‌شود؛ بدن شما با محیط سازگار شده و خطر ابتلا به بیماری‌ها کاهش یابد. به طور مثال در فصل سرد تمایل به خوردن غذاهایی با طبع گرم بیشتر است تا بدن را از بیماری‌هایی مانند سرماخوردگی حفظ کند.

مزاج انسان

طب سنتی افراد را در چند نوع مزاج دسته‌بندی می‌کند که افراد به صورت ترکیبی در دسته های گرم، خشک، تر و سرد قرار می‌گیرند. شما با شناخت مزاج بدن و استفاده از مواد غذایی متناسب با آن می‌توانید از بیماری‌ها دور شده و زندگی سالم‌تری داشته باشید. در ابتدا می‌توانید با لمس بدن فرد و میزان نرم و سفت بودن بدن آن، به گرم و سرد بودن، تر یا خشک بودن بدن پی ببرید. در این صورت بدن فرد می‌تواند در یکی از دسته‌های گرم و تر، گرم و خشک، سرد و تر، و سرد و خشک قرار گیرد. به عنوان مثال اگر با لمس دست فرد احساس گرما کرده‌اید و پوست آن نرم و به راحتی فرو می‌رود؛ بدنی گرم و به دنبال آن مرطوب دارد. یعنی مزاج آن گرم و مرطوب است.

علاوه بر این موارد شما می‌توانید از روش ها گوناگون دیگری مانند رنگ پوست، مو، میزان سازگاری با هوای سرد و گرم به نوع مزاج خود پی ببرید.

هر مواد غذایی به محض ورود به بدن باعث ترشح یکی از اخلاط ۴ گانه می‌شود. این اخلاط در ۴ دسته صفرا، سودا، بلغم و دم (خون) تقسیم خواهند شد.

در مورد اول درصورتی‌که بدن شما با خوردن مواد غذایی مایع زرد رنگ تولید کند؛ خلط صفرا و طبع فرد گرم و خشک است. این افراد فعال‌تر و در بعد منفی آن حساس و بی قرار هستند. خلط دم که به آن خلط خون نیز می‌گویند؛ در افراد با طبع گرم و مرطوب است. این افراد دارای خصوصیات مانند صمیمیت، سرزندگی هستند. خلط سودا در افرادی با طبع سرد و خشک است که در افراد با خصوصیات کم حرف و محتاط و مضطرب بیشتر دیده می‌شود. در نهایت خلط بلغم طبع سرد و تر دارد و در افرادی منفعل و خوش اخلاق و آرام مشاهده شده است.

  • صفرا: طبع گرم و خشک
  • دم: طبع گرم و مرطوب
  • سودا: طبع سرد و خشک
  • بلغم: طبع سرد و تر
تأثیر غذاهای با طبع سرد بر روی بدن

غذاهایی که طبع سرد دارند باعث می‌شود؛ جریان خون در بدن آرام‌تر شود، گرمای بدن کاهش یافته و سموم از بدن پاک شود. اما اگر مزاج سردی داشته باشید و یا درفصل سرما از غذاهایی با طبع سرد استفاده کنید؛ ممکن است مشکلاتی در بدنتان به وجود بیاید. بنابراین غذاها با طبع سرد دارای مضراتی نیز هستند.

در ابتدا با مواد غذایی که دارای طبع سرد هستند؛ آشنا می‌شوید:

میوه‌ها با طبع سرد:
  • سیب
  • گریپ فروت
  • کیوی
  • مرکبات
  • گلابی
  • آناناس
  • توت فرنگی
  • هندوانه
  • موز
سبزیجات با طبع سرد:

به طور کلی سبزی‌های آب‌دار دارای طبع سرد هستند مانند:

  • کرفس
  • خیار
  • سبزیجات با برگ سبز
  • بادمجان
  • کاهو
  • قارچ
  • اسفناج
  • گوجه فرنگی
دانه‌ها با طبع سرد:
  • جو
  • ماش و عدس
  • توفو
  • گندم
گوشت، غذاهای دریایی و لبنیات با طبع سرد:
  • پنیر
  • سفیده تخم مرغ
  • خامه
  • ماست
  • گوشت ماهی
  • کباب گاو
  • صدف
ادویه‌ها، چاشنی و نوشیدنی‌ها با طبع سرد:
  • نمک
  • روغن کنجد
  • آبغوره و سرکه
  • ترشی
  • سس سویا
  • چای

مضرات غذاهای طبع سرد

استفاده بیش از اندازه از غذاها با طبع سرد و یا میل کردن آن‌ها بدون مصلح و در فصل سرد سال باعث علائم زیر در بدن می‌شود:

  • اسهال
  • کمبود انرژی
  • درد در مفاصل بدن
  • بی‌حالی و خواب آلودگی
  • ورم
  • نفخ
  • احتباس مایعات در بدن
  • معده درد بعد از خوردن غذا

افرادی که سرد مزاج هستند با خوردن مواد غذایی با طبع سرد، به علائم بالا دچار می‌شوند؛ مفاصل آن‌ها دردناک می‌شود و حس خواب آلودگی و بی‌حالی دارند. علاوه بر این افرادی که سرد مزاج هستند و از سردی‌ها استفاده می‌کنند؛ فرایند هضم مواد غذایی در آن بسیار کند بوده و این امر باعث می‌شود که دچار دل درد و دل پیچه شوند. در واقع مضرات غذاهای طبع سرد به محض ورود به بدن شان  آشکار می شود.

علاوه بر افراد با طبع سرد، درصورتی‌که در فصول سرد سال هستید، اگر در مصرف مواد غذایی با طبع سرد زیاده روی کنید؛ ممکن است سریع تر بیمار شوید. بنابراین در فصل‌هایی مانند زمستان و پاییز، بهتر است از آب ولرم استفاده کنید؛ از میوه‌هایی مانند خیار و هندوانه، کاهو، به میزان زیاد استفاده نکنید. این مواد غذایی می‌تواند غلظت خون در بدن را بیشتر کرده و به دنبال آن باعث بی‌حالی، خواب آلودگی و ضعف شما شوند.

یکی دیگر از مشکلاتی که ممکن است در صورت استفاده بی رویه از مواد غذایی طبع سرد در افراد سرد مزاج رخ دهد؛ بیماری ام اس است. درصورتی‌که فرد طبع سردی داشته باشد و در خوردن مواد غذایی سرد مانند ترشی‌ها، ماست، عدسی و … زیاده رو کند؛ این مشکل بر سیستم عصبی آن تأثیر گذاشته و ممکن است شانس ابتلا به بیماری‌های عصبی مانند ام اس را در آن زیادتر کند. بنابراین شما با تعادل در مواد غذایی می‌توانید از شر این بیماری‌های خطرناک در امان باشید.

کبد چرب یکی دیگر از مشکلاتی و مضرات غذاهای طبع سرد است؛ به طور کلی طبیعت کبد گرم است و درصورتی‌که با استفاده از مواد غذایی سرد به میزان زیاد این تعادل را بر هم بزنید؛ ممکن است دچار بیماری کبد چرب شوید؛ بنابراین اگر دارای مزاج سرد هستید از مواد غذایی طبع سرد کمتر استفاده کنید.

علاوه بر این جدا از طبع و مزاج هر فرد درصورتی‌که شما سردی بخورید و این کار را مدام تکرار کنید؛ ممکن است بر روی بدن و سیستم عصبی‌تان اختلال ایجاد کند. زیرا طبع بیشتر افراد به خصوص در سنین بالاتر رو به سردی است و در صورت مصرف این مواد ممکن است سردی بدن بیشتر شده و بر روی مغز تأثیر منفی بگذارد. بنابراین مشکلات عصبی یکی از مضرات غذاهای طبع سرد می باشد که در همه افراد به ویژه در سن بالا رخ می دهد.

بنابراین بهتر است در کنار مواد غذایی سرد از یک سری مصلح‌ها استفاده کنید تا تأثیر این سردی‌ها کاهش یابد. به طور مثال پنیر را با گردو بخورید و یا در کنار عدسی از گلپر استفاده کنید.

در این قسمت می‌توانید با انواع مصلح های مواد غذایی با طبع سرد آشنا شوید. درصورتی‌که طبع سرد و تر یا سرد و خشک دارید و یا به طور کلی درصورتی‌که از مواد غذایی طبع سرد در تمام طول سال استفاده می کنید؛ برای رهایی از مشکلات و بیماری های ناشی از آن بهتر است این مواد غذایی سرد را با استفاده از مواد غذایی مصلح زیر میل کنید:

میوه‌ها:
  • استفاده از پرتقال و نارنگی با گلپر و نمک دریا
  • توت فرنگی با عسل
  • کیوی به همراه گلنگبین
سبزیجات:
  • گوجه فرنگی به همراه فلفل سیاه، نمک و روغن زیتون
  • هندوانه به همراه نان گندم و جو
  • خیار به همراه نعناع، مویز و نمک
  • قارچ به همراه آب‌لیمو
  • کاهو به همراه سکنجبین، دارچین و هل
  • اسفناج به همراه دارچین، فلفل سیاه، دلمه
لبنیات:
  • پنیر به همراه گردو، سیاه دانه و سبزی های معطر
  • خامه به همراه عسل
  • دوغ به همراه نعنا و آویشن
  • ماست به همراه موسیر، نعنا و فلفل سیاه
  • کشک به همراه سیر، نعنا و پونه
گوشت:
  • گوشت گاو به همراه فلفل، نعنا، پیاز، زعفران، سماق
  • ماهی به همراه آویشن، عسل، ادویه‌ها گرم و روغن زیتون
  • عدس به همراه گلپر، سرکه، روغن کنجد، سرکه
  • جو به همراه رازیانه، روغن های گیاهی
  • برنج به همراه آب و نمک، زیره سیاه، شوید
  • سیب زمینی به همراه فلفل سیاه، نعناع، دارچین و زیره
کلام آخر

بنابراین بهتر است که طبع بدنی‌تان را بشناسید و از خوردن مواد غذایی که باعث تأثیر بیشتر سردی و گرمی بدنتان می‌شود؛ پرهیز کنید. علاوه بر این همه انسان‌ها بهتر است از غذاهای متعادل‌تر استفاده کنند؛ درواقع در کنار هر ماده غذایی با طبع سرد، از یک مصلح گرم نیز بهره ببرند. با استفاده از مواد غذایی گرم و سرد در کنار هم می‌توانید به تعادل بدنتان کمک کنید و در نتیجه دچار بیماری نشوید.

مواد غذایی با طبع سرد هم در افرادی که دارای طبع سرد هستند و هم در صورت زیاده رو در افرادی که دارای طبع گرم هستند؛ ممکن است مشکلاتی را به وجود بیاورد. بنابراین آگاهی از طبع مواد غذایی و استفاده از آن‌ها در فصل‌های مناسب و در کنار مواد غذایی مصلح می‌تواند به سلامت بدنتان کمک کند.

منبع: وب سافت

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.